Witajcie, dziś podzielimy się z Wami przepisem na tort
bezowy, który do tej pory wydawał się nam najtrudniejszym (technicznie) do
zrobienia. Jednak jak się okazało, nie jest wcale taki
trudny, a efekt jest więcej niż zadowalający. Pavlova była robiona na życzenie
taty Julki, a ponieważ akurat obchodził urodziny - postanowiłyśmy zrobić mu
niespodziankę. Przepis bazowy znajdziecie na blogu pani Dorotki, tu.
Składniki:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
szczypta soli
Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki (30%)
opakowanie śmietan-fixu
puszka brzoskwiń (my użyłyśmy brzoskwiń ze względu na to, że
są to ulubione owoce taty Julki. Nadadzą się tu również: maliny, truskawki,
borówki czy jagody)
Przygotowanie:
1. Przed przystąpieniem do gotowania mamy dla Ciebie dwie
rady, które ułatwią Ci pracę. Po pierwsze na 10 minut przed ubijaniem białek
włóż miskę, w której będziesz je ubijać, do zamrażalnika. Po drugie białka włóż
również na 10 minut, do lodówki – zimnie białka lepiej się ubijają.
2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodając po
łyżce cukru, dalej ubijając. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i delikatnie
wymieszaj.
3. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 23
cm. (my korzystałyśmy z silikonowej maty, która ma już wytłoczone różnej
wielkości kółka). Wyłóż na niego bezę. Uformuj okrągły kształt, wyrównaj. W środku
masy bezowej zrób delikatne wgłębienie, po upieczeniu łatwiej będzie nałożyć śmietanę
i owoce.
4. Wstaw masę bezową do piekarnika nagrzanego do 180˚C,
natychmiast przekręcając temperaturę do 150˚C. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut
(Warto podczas pieczenia ok. 3 razy (co 20 minut) uchylić na chwilę drzwi
piekarnika, by odparował. Dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca).
5. Gotowa beza powinna być chrupiąca na brzegach, ale w
środku będzie miękka. Ostudź bezę w uchylonym piekarniku (ok. 1,5 godziny). Po
ostudzeniu wyłóż ją na talerz, na którym
będziesz podawać tort.
6. Ubij śmietanę, dodając do niej śmietan-fix, i wyłóż ją na
wierzch bezy, wyrównaj. Na bitą śmietanę połóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Deser świetny na lato, kiedy nie mamy ochoty na
ciężkie, kremowe torty i rozpływające się polewy. Polecam. Moja ocena: 9/10
Julka: Idealny tort urodzinowy, szczególnie dla osób, które
nie przepadają za tortami z alkoholem. Moja ocena: 10/10
Hmm, hmm, hmm, ale pyszności!
OdpowiedzUsuń